Tags

‘Nå, det var hun længe om at mene noget om!’, kan du måske tænke. Det er fair nok. Jeg har faktisk ment noget om det hele tiden. Der skete bare hele tiden noget. Først blev det hyldet, så udskældt, så blev der råbt – det var meget kaotisk. Og i virkeligheden handler det kun om, at kvinder verden over, som havde oplevet overgreb af seksuel karakter, sagde højt (eller skrev det lige så fredeligt), at det også var sket for dem. Jeg skrev det selv.

Jeg har været heldig: det jeg har oplevet har været småting. Kun en enkelt episode tilsniger sig voldtægtskarakter, men langt de fleste tilfælde har været en overskridelse af mine grænser, som jeg åbenbart ikke har været god nok til at skilte med. Jeg er født ind i en kultur, hvor et forsigtig smil og en drejning af kroppen væk fra hænder er måden at sige ‘nej’ på. Høfligt, ikke? Man skulle jo nødig blive uvenner med nogen. Af og til er det også blevet overhørt under sex, at jeg har sagt fra, men der har det været nemmere bare at vente på, at han blev færdig, end at råbe ‘hey, hør efter! Jeg sagde stop!’. Igen, man skulle jo nødig ødelægge den gode stemning. Urgh!

Såeh: #metoo. Jeg tror de fleste kvinder jeg kender kan sige det samme – og mange kan sige mange ting, der er meget værre. En reaktion jeg ofte hører på #metoo er #notallmen. Altså, forstået sådan, at det jo bestemt ikke er alle mænd, der kan finde på at overskride grænser. Og de mænd jeg kender er for langt de flestes tilfælde rigtig søde og rare mennesker, som ikke kunne gøre en kat fortræd. Men nogle af dem har altså ved lejlighed alligevel overhørt et ‘stop’, eller har haft hænder, hvor de ikke var velkomne. Jeg skal nok blive bedre til at sige ‘nej’ meget tydeligt, så der ikke opstår misforståelser igen.

En anden reaktion er (og den har jeg hørt fra både mænd og kvinder): ‘Arj, må vi så ikke flirte mere?’. Til det kan jeg kun sige: hvis du er i tvivl om det du gør er flirt eller overgreb, så gør du det forkert – og det er næppe flirt. Flirt er en gensidig – overvejende ikke-fysisk – kontakt mellem to mennesker. Det er i smil, øjne, ord, måske sågar hænder, der strejfer hinanden. Det er en gensidig leg med en svag eller stærk seksuel undertone, men det er ikke: at du stikker din tunge ned i halsen på den anden, befamler vedkommendes mås eller skridt eller andre dele af vedkommendes krop. Så er vi ovre i noget seksuelt, og her skal den anden havde givet tydeligt tegn – mundtligt eller fysisk – at det er ok, det du gør. Det er heller ikke: at holde vedkommende fast, presse vedkommende op mod en væg, presse din krop mod den andens. Der kan vi være over i noget magtmisbrug og sågar vold, og her bør det være meget tydeligt, om hun eller han synes at det er ok eller ikke. Hvis vedkommende fx råber op, ser væk, prøver at komme fri eller fryser, så er det IKKE ok, det du har gang i. Det er heller ikke: at råbe efter folk på gaden, forlange at nogen skal yde en eller anden form for seksuel handling for den drink du har købt, eller at give seksuelt betonede komplimenter til folk, som ikke er interesserede. Det er bare klamt og upassende. Tommelfingerreglen er: flirt er gensidig. Er den anden part ikke med på den, så stop.

Jeg tror at #metoo nytter. Jeg tror, at det har skabt opmærksomhed på en skævvridning af samfundet, som mange af os er trætte af. Det er et opgør med en usund kultur – både i Hollywood, men så sandelig også alle andre steder. Hvis man føler sig truet af #metoo, så har man været en del af det problem, som begrebet er opstået ud af. Ja, folk (både kvinder og mænd) skal blive bedre til at sige fra. Men det allerbedste ville være, hvis folk (mænd og kvinder) holder op med at sætte andre i en situation, hvor de bliver nødt til at sige fra. Eller at der i hvert fald bliver lyttet, når de gør det.

Held og lykke, derude.

Advertisements