Tags

Politikerne snakker meget om én bestemt beklædningsgenstand for tiden: burkaen. Den skal forbydes, mener mange politikere, fordi den undertrykker kvinder. De dækker loven ind under et maskeringsforbud i det offentlige, som gælder skihuer som skjuler ansigtet, KKK-dragter, hættetrøjer, der snøres helt sammen, og altså også: burkaer og niqab’er. Nu er der bare ret stor forskel på de ting. Skihuer, KKK-dragter og sammensnørede hættetrøjer er noget man forbinder med kriminelle, som vil skjule deres identitet, men burkaer og niqab’er er religiøse beklædningsgenstande, som en ganske lille håndfuld muslimske kvinder – måske frivilligt, måske under tvang – bærer.

Nu vil jeg lige gøre klart fra starten af, at jeg er bedøvende ligeglad med hvad folk går i af tøj. Altså, jeg kan godt have en mening om det, men kunne ikke drømme om at fortælle nogen, hvad de skal have på (eller ikke have på). Her undtaget Sønnike, som stadig ligger under for mine gentagne anmodninger om at han skal tage en jakke på, når han går ud, og en gang imellem skifte sine sokker. Men det er trods alt én ting, når forældre fortæller deres mindreårige børn, hvad de skal have på, og når voksne mennesker fortæller andre voksne mennesker, hvad de skal have på. Ingen skal kunne tvinge andre til at gå med niqab eller burka, hvis de ikke ønsker det.

Der hvor jeg ikke kan følge med, er når politikerne vil lave en lov, som kommer til at ramme de undertrykte kvinder, og ikke dem, der undertrykker dem. Jeg kan godt forstå, at man forbyder, at kriminelle kan skjule deres identitet ved at tildække sig. Men jeg kan ikke forstå, at man vil kriminalisere nogen, som man antager tvinges til at gå med en forbudt beklædningsgenstand. Så skal man da hjælpe dem. En kvinde, som bliver undertrykt til at gå med burka, når hun færdes i offentligheden, vil få besked på at blive hjemme af sin undertrykker, hvis burkaen bliver forbudt. Og så har hun ingen måde at få hjælp på. Det er jo helt omvendt!

Jeg er ikke i tvivl om, at man vil forbyde burkaen, fordi den er muslimsk. Fordi den er fremmedartet og mærkelig, og forhindrer os i at se kvinden, der bærer den’s ansigt. Det er latterligt få kvinder i Danmark, der bærer fuld burka (hvor man er helt dækket til). Lidt flere, der bærer niqab (hvor alt, undtagen øjenene er dækket til). Så det er i langt højere grad at politisk signal, end et problem, der løses ved lovgivning. Hvis vi ville have de undertrykte kvinder i tale, så er dette her i hvert fald den helt omvendte vej at gå.

Vi er et moderne samfund i en globaliseret verden. I et moderne samfund må man gå med det tøj man vil. I et moderne samfund hjælper man mennesker, der har brug for hjælp. Dét giver mening for mig!

 

Advertisements