Tags

Jeg gik Ladywalk i år, og også sidste år. Det er sådan et arrangement, hvor damer går en tur på et antal kilometer, ofte med sine kolleger. Man betaler for at være med, og overskuddet går til forskellige gode formål. I år var det Hjerteforeningen og PCO Foreningen, der fik overskuddet. Næsten hvert år jeg har kendt til Ladywalk, har jeg hørt kommentarer fra mænd, som var sure over, at der her var noget de ikke måtte være med til, fordi de ikke var damer.

Da Wonder Woman fik premiere dristede flere biografer verden over sig til at afholde arrangementer, hvor filmen blev vist kun for kvinder. Den kendteste af disse biografer befinder sig i Austin, Texas. Tanken var, at nu var her endelig en superheltefilm hvor superhelten var en kvinde, og et forbillede for mange piger og kvinder, og det gav rigtig god mening, at kvindelige Wonder Woman-fans kunne få lov til se filmen – bare en enkelt forestilling, forstås – i selskab med kun deres eget køn. Det var der også en masse mænd, der blev sure over.

I Århus har man i en årrække haft kvindesvømning. Altså et tidsrum i Gellerupbadet, hvor der kun var adgang for piger og kvinder. Det gav især mulighed for muslimske kvinder at komme i gang med at svømme, men også andre piger og kvinder, som gerne ville i vandet uden at der var mænd til stede, havde glæde af tilbuddet. Det er nu ophørt, for der var rigtig mange (mænd), der ikke syntes, at kvinder sådan måtte bade alene.

Jeg forstår det ikke helt. Kvinder har været udelukket fra en masse mandeting i tidens løb. Vi er så småt ved at få albuet os ind på chefgangen, i Folketinget, kommunalbestyrelsen mm til noget, der næsten, men ikke helt, ligner ligestilling. Men gør vi noget som helst, hvor vi siger ‘her vil vi gerne prøve at gøre noget bare for os selv’, så er der lynhurtigt mænd, der også vil være med.

Nu er det jo sådan, at mænd rigtig gerne må arrangere en velgørenheds-gåtur for mænd. De må også gerne spørge en biograf, om de ikke kan få lov til at få en enkelt biografforestilling, hvor de kan få lov til at være mænd helt alene med andre mænd. Det kan også være, at de vildt gerne vil svømme en gang om ugen uden at blive overbegloet af kvinder – det kan sikkert også lade sig gøre, hvis de ellers kan få lov af deres lokale kommunalbestyrelse.

Ligestilling handler om lige muligheder. Det ene køn må gerne gøre noget for sig, hvis det andet køn har samme muligheder for at gøre det. Hvad fritidsaktiviteter angår er der jo ligefrem tradition for herrehåndbold og damefodbold, fitness hold for kun kvinder og kun mænd mm. En enkelt biografforestilling kun for kvinder, forhindrer jo ikke mænd i at se filmen på alle mulige andre tidspunkter. Det er noget ganske andet at blive udelukket fra en bestyrelse eller en chefpost af den ene grund, at man ikke har en tissemand.

Så, kære mænd, hvis I får ondt i røven over at kvinder gerne vil gå, løbe eller se en film uden jer, så bid det i jer. Vi kender det godt, bare fra områder, hvor det virkelig gør ondt – som steder, hvor der bestemmes ting. Vi vil gerne hænge ud med jer, men bare engang imellem, så er det faktisk rart at være fri for jer. Det kender I sikkert også godt. Lad os blive enige om, at det er ok at brokke sig, når noget er et problem. Det er ikke et problem, når jeg ikke må være med til en enkelt all-men forestilling af den nyeste superheltefilm – den kan jeg se på et andet tidspunkt. Det er kun et problem, hvis jeg aldrig nogensinde må se superheltefilm, fordi jeg er pik-løs. Så ville jeg blive sur!

Advertisements