Tags

comic sansDet er egentlig mærkeligt at mene noget om en skrifttype. Altså mene noget andet end ‘den er da meget pæn’ eller ‘den er grim’. Comic sans er egentlig ikke en udpræget grim skrifttype. Det er formskrift skrevet med tudspen af et barn eller en dansklærer i 2. klasse. Alligevel kan den få mange op i det røde felt. Inklusiv mig. Jeg har ellers selv været skyldig i comic sans-brug i min tid. Jeg har vist i gammel tid brugt den til min hjemmeside. Jeg undskylder mange gange og forsikrer om, at jeg har brugt andre skrifttyper de sidste mange år. For selvom comic sans umiddelbart ligner en ret harmløs skrift, så må vi alle se i øjnene, at comic sans kun bør bruges til et enkelt formål: nemlig at skrive indbydelser til børnefødselsdage med. Det er faktisk det eneste den kan bruges til.

Man kan ikke skrive noget som helst alvorligt med comic sans. Man kan i hvert fald ikke forvente at blive taget alvorligt, når man bruger den.  Man skal for eksempel ikke bruge comic sans i sin powerpointfremlæggelse (eller i nogen som helst andre præsentationsformer), hvis man vil have sit publikum til at tage det fremlagte seriøst. Jeg har selv for nylig været til foredrag med en professor fra Institut for Uddannelse og Pædagogik (og de burde ellers vide bedre), hvor alle hans kloge ord var skrevet med comic sans. Jeg var overrasket over manglen på balloner, konfetti og gif-smileys. For det er dét budskab han sender: at han hverken tager sit emne eller os som tilhørere alvorligt.

Man skal heller ikke bruge comic sans, når man skal sende besked ud til sin klasses forældre om, at en af klassekammeraternes far er død. Det var en mine veninder for nylig ude for. Det er direkte usmageligt, synes jeg. Fest og farver, og Bertrams far er død, HURRA!Man skal heller ikke skrive jobansøgninger med comic sans, eller officielle breve, klager eller informerende skilte (slet ikke skilte, som starter med ‘I forbindelse med brand…’ og lign.).

Der er sågar lavet hjemmesider og kampagner med det formål at forbyde – eller som minimum indskrænke brugen af comic sans (se fx her: bancomicsans). Jeg følger nu ikke trang til at forbyde comic sans ligefrem. Noget skal man jo skrive børnefødselsdagsinvitationer med. Men man skal ikke bruge det til noget andet. Ikke hvis man vil tages alvorligt.

Advertisements